Універсальні ліки: імбир

0
1

Shares

Імбир, мабуть, одна з найбільш зимових спецій. Наприклад, тому, що в класифікації прянощів її беззастережно відносять до класу міцних, зігріваючих. Або тому, що в Європі імбир — це такий же символ Різдва і Нового року, яким у нас є мандарини.

Печиво у формі імбирних чоловічків відомо з XVI століття і є неодмінним атрибутом святвечора.

А сам імбирний чоловічок, або ж пряниковий чоловічок, Gingerbread Man (іноді Gingerbread Boy) — знаменитий персонаж народних казок зразок нашого Колобка. До слова сказати, погано закінчили обидва: європейський колега Колобка теж був зжертий лисицею. Що ж стосується традиції додавати в пряники імбир, то вона, як кажуть, тягнеться від давніх греків, які додавали тертий імбирний корінь у хліб.

Батьківщина імбиру — Південна Азія. Рослина любить жаркий і вологий клімат. Імбир в дикому вигляді не зустрічається ось вже п’ять століть, а в окультуреній формі (як на грядках, так і в діжках) його вирощують в Китаї та Індонезії, в Австралії і Західній Африці, на Ямайці та на Барбадосі і, звичайно, в Індії — на частку цієї країни припадає половина світового виробництва імбиру. Там імбир колись називали «сингабера», що на санскриті означає «рогатий корінь». Було й інше санскритська назва — «вішвабхесадж», тобто «універсальні ліки». А великий давньоіндійський лікар Чарак, розмірковуючи про властивості цієї рослини, говорив: «Все, що є в імбирі, добре». У його великих розгалужених кореневищах є вітаміни C, B1, B2 A, цілий комплекс амінокислот (триптофан, треонін, лейзін, метіонін, феніланіну, валін), а також цинк, натрій, калій, залізо, солі магнію, фосфору і кальцію. Мабуть, не випадково імбир згадується в священному індійському епосі «Рамаяна» як благословенного богами рослини.

Занджабил (імбир) схожий на перець по своєму єству, проте в ньому немає його розрідженості. Імбир, трапляється, викликає роз’їдання внаслідок своєї надмірної вологості, тому здатність зігрівати у нього довше, ніж у перцю. Імбир зміцнює пам’ять і видаляє вологу (слиз) з областей, прилеглих до голови і до горла; імбир у вигляді порошку або пиття прояснює потемніння в очах, викликане вологою. Також імбир похіть збуджує і злегка пом’якшує шлунок. Він також допомагає від отрути змій (змій і скорпіонів).
Авіценна

Імбир був відомий і древнім грекам і римлянам. Але заново Європа познайомилася з імбиром, як і безліччю інших спецій, у часи Хрестових походів: заповзятливі купці, налагоджують зв’язки між Заходом і Сходом, продавали європейцям імбир за шалені гроші. Щоб виправдати величезну ціну, торговці брехали, що дістати імбир неймовірно важко, що, мовляв, він росте в далеких землях, населених чудовиськами троглодитами, добувати імбирний корінь доводиться з небезпекою для життя. Європейці вірили вракам і були готові платити; імбир користувався неймовірною популярністю, у тому числі й тому, що, за запевненнями середньовічних лікарів, рятував від чуми, в ті часи викошували цілі міста. В Англії, куди імбирний корінь потрапив в Х столітті, фунт (приблизно півкіло) приправи коштував 1 шилінг 7 пенні: за такі гроші можна було придбати вівцю.

Пізніше імбир став відомий в Америці і в Росії (в XVI столітті), у нас його довго іменували «инбирь» або по-простому — білий корінь. Російська кухня імбир освоює з задоволенням: його кладуть у суботні і квас, наливки і настоянки, в пряники, паски та іншу здобу.

Радянська промислова кулінарія доповнить список рецептів, що включають імбир: наприклад, він зазвичай присутній в дешевих рибних консервах, таких як кілька. Хоча в цілому вживання імбиру в ХХ столітті в Росії сильно скоротилася: у нас його не вирощували, а революція порушила багато торгові зв’язки, і згодом були відновлені не всі. Зараз почався імбирний ренесанс — в магазинах можна знайти як сушений і мелений імбир, більш гострий, так і свіжий імбирний корінь.

Взагалі імбир хороший як в щільних основних блюдах, так і в кондитерських виробах. Він надає цікавий смак як м’яса і птиці, так і кекси і цукерок. З нього варять пиво, використовують в соусах, а також маринують (саме маринований імбир — неодмінна супровід суші та ролів).
Якщо залишити в стороні гастрономічну бік справи і заговорити про медичному аспекті, то імбир може використовуватися в компресах для зняття головних болів, болів в спині і при хронічному ревматизмі, а також для зняття синців. Він вважається афродизіаком, підвищує потенцію і рятує від фригідності і безпліддя. Ця репутація закріпилася за імбиром багато століть назад (про неї навіть в «Тисячі і однієї ночі» згадується) і призвела до того, що врешті-решт були створені так звані гаремные льодяники — тонкі напівпрозорі скибочки імбиру обвалювали в тростинному цукрі або меду.

Корінь імбиру не дарма отримав звання універсального ліки. Він зменшує кількість холестерину в крові, знижує артеріальний тиск, а також вважається продуктом, регулярне вживання якого може стати профілактикою виникнення онкологічних захворювань.

Крім того, імбир, особливо свіжий, — чудове бактерицидний засіб, який може допомогти в періоди епідемії ГРЗ. Для цього треба корінь імбиру очистити, відрізати маленький шматочок і потримати його в роті. Коли імбир почне давати менше соку, його треба надкусити. За кількістю корисних властивостей деякі порівнюють імбир з часником, але у імбиру є серйозна перевага: пахне він набагато приємніше, хоча в чистому вигляді теж кусається. Екстракт імбиру додають в багато протизастудні та протикашльові ліки, а також загальнозміцнюючі Бади. В домашніх умовах радять імбирний чай, який діє і як потогінний, і як зігріваючий, і як знезаражуючий. Очищений корінь заливають гарячою водою (але не окропом), за смаком додають мед і лимон. Імбир вбиває шкідливі бактерії і виводить мокротиння, а рідину, що пом’якшує роздратоване горло, не кажучи про те, що вона дуже приємна на смак, що трапляється з ліками не так вже й часто.

Імбир володіє унікальною властивістю очищати організм від майже всіх видів токсинів: харчових, алкогольних, радіаційних і хімічних. Ще задовго до того, як ці властивості були виявлені та підтверджені офіційною медициною, лікарі аюрведи знали, що імбир має здатність спалювати аму (шлаки). Очищення від амы засноване на принципі розпалювання травного вогню (агні), за рахунок чого ама (шлаки) спалюється

Як прекрасний стимулятор імунітету можна використовувати так званий йоги-чай, до складу якого входить корінь імбиру. За смаком він на любителя, зате йоги-чай — прекрасний природний енергетик. Щоб його приготувати, треба порізати чищений корінь імбиру на невеликі шматочки і кинути його в каструлю з водою, яка гріється на плиті. Якщо народу багато і велика каструля (скажімо, 3 літри), то треба взяти два-три середніх імбирних бульби. Після імбиру додається полгорсти зерен кардамону, які можна попередньо злегка придушити в ступці, полгорсти ламаних паличок кориці, полгорсти чорного перцю і полгорсти гвоздики. Все це повинно прокипіти хвилин двадцять. У отриманий відвар додати молоко і мед за смаком.

Рецепт вільний, кількість спецій розрізняється залежно від смаку. На 8 чашок чаю рекомендують 18 квіток гвоздики, 2 палички кориці, 18 зерен кардамону і стільки ж чорного перцю, а також 4 скибочки імбирного кореня. Деякі радять у настаивающийся відвар також додати кілька чайних ложок чорного чаю, через деякий час процідити рідину, розлити її в чашки, заповнюючи посуд лише наполовину, і додати туди ж молока. Але навіть якщо не особливо стежити за пропорціями і забути про молоко, чайному листі і процеживании настою, його енергетичну потужність ви все одно оцініть: він наповнює внутрішнім жаром, дає сили і допомагає травному тракту, у разі якщо йому загрожують паразити.

Ще імбир покращує секрецію шлунка, підвищує апетит і рятує від нудоти, що актуально для довгих автомобільних поїздок або водних подорожей і, звичайно, для майбутніх мам.

У використання імбиру є і ароматичний аспект: різкий свіжий запах з пряними нотами робить ефірне масло імбиру одним з найяскравіших. Імбирне масло для масажу (3-5 крапель на 15 мл базового масла) можна використовувати при застуді — при нанесенні на шкіру виникне відчуття тепла, в деяких випадках можливе почервоніння. Можна робити інгаляції з імбирним маслом, щоб звільнити пазухи носа при нежиті. Крім того, ефірна олія імбиру добре використовувати, додавши кілька крапель аромакурітельніцу. Підбадьорливий запах допоможе прогнати апатію, млявість і втома.

Сучасна ароматерапія свідчить, що імбир відновлює не тільки фізичні, але і душевні сили, допомагаючи протистояти внутрішньої агресії. Цікаво, що на Сході імбир, згідно з повір’ям, очищає і готує душу до зустрічі з тонкими світами. Бути може, тому в ряді китайських провінцій зберігся звичай приколачивать до вхідних дверей імбирний корінь, щоб захистити дім від злих духів. Більше того, коли в Стародавньому Китаї було прийнято дарувати один одному на Новий рік горщик з засахаренным імбиром — на щастя. У нас, звичайно, не Китай, але імбир потихеньку входить в російський раціон харчування, якщо не на щастя, на здоров’я точно.

TopObzor

http://www.chaskor.ru/

Схоже

Share on Facebook Share
2
Share on TwitterTweet
0
Share on Google Plus Share
Share on Pinterest Share
0
Share on LinkedIn Share
Share on Digg Share
2
Total Shares
comments powered by HyperComments!

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here